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OVERVIEW 

 

[1] A.P. (the “applicant”) was involved in an automobile accident on October 30, 2015 

and sustained a catastrophic impairment as a result of the accident. He sought 
attendant care benefits pursuant to the Statutory Accident Benefits Schedule - 

Effective September 1, 2010 (the “Schedule”)1, which were denied by the 

respondent.   

 

[2] The applicant disagreed with the respondent’s decision and submitted an 

application to the Licence Appeal Tribunal – Automobile Accident Benefits Service 

(the “Tribunal”). The matter proceeded to a Case Conference, but the parties were 

unable to resolve the issues in dispute.  

 

[3] At issue in this preliminary hearing is the definition of incurred expenses, and 

whether the applicant’s mother, R. P., qualifies as a professional service provider 

and therefore not required to prove an economic loss in order for the applicant to 

recover attendant care expenses.  

 

ISSUES TO BE DECIDED 

 

[4] The following are the issues to be decided: 

 

1. Does the applicant’s mother qualify as a professional service provider to 
provide attendant care services to her son as defined by the Schedule?  

 

2. Is the applicant’s mother required to prove an economic loss, and if so, as of 

what date?   

 

RESULT 

 

[5] Based on the totality of the evidence before me, I find the applicant’s mother is a 

professional service provider qualified to provide attendant care services to her 
son as defined by the Schedule. I find she is not required to prove an economic 

loss from the date of accident onward.   

 

ANALYSIS 

 

[6] A half day in-person hearing was conducted. R.P., the applicant’s mother, testified 

and was cross-examined using a Gujarati interpreter. Both parties submitted a 

factum with extensive jurisprudence. I have reviewed all the submissions and 

evidence and I have summarized what I found relevant to my determination below. 

                                                                 
1
 Statutory Accident Benefits Schedule - Effective September 1, 2010, Ontario Regulation 34/10, as  

amended (the “Schedule”). 
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[7] Section 19 of the Schedule states the insurer shall pay for all reasonable and 

necessary expenses that are incurred by or on behalf of the insured person as a 

result of the accident for services provided by an aide or attendant [Emphasis 

added]. 

 

[8] Section 3(7)(e)(iii) provides two situations for an expense to be considered 

incurred:  

 

(iii) the person who provided the goods or services, 

 

(A) did so in the course of the employment, occupation or profession in which 

he or she would ordinarily have been engaged, but for the accident, or 

 

(B) sustained an economic loss as a result of providing the goods or services 

to the insured person. 

 

Are professional service providers required to prove economic loss? 

 
[9] The principles of statutory interpretation are well-established. The Legislation Act 

states at section 64(1): 

 

An Act shall be interpreted as being remedial and shall be given such fair, 

large and liberal interpretation as best ensures the attainment of its 

objects.2   

 

[10] On a plain reading of section 3(7)(e)(iii), it is evident the drafters intended to create 

two different classes of service providers given the splitting of the two clauses by 

the word “or”. A service provider either falls under clause (A) or (B) of section 

3(7)(e)(iii).  

 

[11] Service providers that fall under clause (B) must sustain an economic loss in order 

to satisfy the definition of incurred. Had the drafters intended for economic loss to 

be a consideration in clause (A), they would have expressly written that 

requirement into clause (A). Since they did not do so, it would logically follow 

service providers who fall under clause (A) would therefore be exempt from having 

to sustain an economic loss in order to satisfy the definition of incurred. 

 

[12] From the wording of clause (A), one can deduce the drafters intended clause (A) 

to apply to service providers, who are trained to provide these services and clause 

(B) was meant to apply to untrained service providers. In other words, clause (A) 

was meant to apply to professional service providers and clause (B) to non-

professional service providers.  

                                                                 
2
 Legislation Act, 2006, c. 21, Sched. F, s. 64 (1). 
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[13] The use of the term “professional” when referring to a service provider in the 

remainder of this decision will indicate an individual that meets the definition of 

section 3(7)(e)(iii)(A).  

 

Can a family member be a professional service provider? 

 

[14] The difference between a professional and non-professional service provider is 

important, because they are paid at different rates. Professional service providers 

may charge for the services they provide at the full hourly rate outlined in the 

approved Assessment of Attendant Care Needs (“Form 1”).  

 

[15] Non-professional service providers must prove an economic loss in order to be 

compensated for their services. In order to prove economic loss, these service 

providers must show they had to give up other paid work, or incur additional 

expenses to provide their services. Since February 2014, the compensation for 

non-professional service providers is limited to the actual amount of economic loss 

sustained, i.e. the actual amount of lost wages, or additional expense incurred, 

and not the actual recommended or reasonable and necessary attendant care 

expense. 

 

[16] Professional service providers are not usually family. They are usually arm’s length 

individuals hired to provide care to an injured individual in need of these services. 

However, it is possible for a family member to be a professional service provider 

and provide attendant care services when a family member is injured in an 

accident. Given the personal nature of these services, this is at times preferable. 

There is no restriction in the wording of clause (A) of the Schedule which states a 

professional service provider must be at arm’s length with the insured. 

 

[17] The applicant submitted the Ontario Court of Appeal (“ONCA”) decision of Henry v. 

Gore Mutual Insurance Co.3, which dealt with the interpretation of section 3(7)(e) 

of the Schedule. With respect to interpretation of the Schedule, the ONCA held 

that coverage provisions are to be interpreted broadly, while exclusions and 

restrictions are to be construed narrowly in favour of the insured.4 

 

[18] As mentioned above, the Schedule was amended on February 1, 2014 to limit the 

amount of attendant care benefits payable up to the amount of the actual 

economic loss for non-professional service providers. It is clear the intent of the 

drafters in making these amendments was to prevent abuse of attendant care 

benefits by individuals who are not professionally trained to do so, family or 

otherwise.  

 

                                                                 
3
 Henry v. Gore Mutual Insurance Co., 2013 ONCA 480 (“Henry”). 

4
 Ibid at para. 21.  
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[19] Had the drafters intended to prevent professionally trained family members from 

providing attendant care, they could have expressly stated so, but they did not. I 

find based on a plain reading of section 3(7)(e), family members can be 

professional service providers under clause (A).  

 

Is R.P. a professional service provider as defined by the Schedule? 

 

[20] R.P. is a 49 year old mother of two boys, one of which is the applicant. She was 

born in India and came to Canada in 1993 with her brothers. After arriving in 

Canada, she worked mainly in manual labour and sewing. In 2012, she 

commenced a Personal Support Worker (“PSW”) course at CJ Health Care 

College. She graduated in December 2012 with a Diploma in the Personal Support 

Worker Program. In order to obtain her Certificate from the National Associate of 

Career Colleges as a PSW, R.P. had to complete a final examination and a four 

week placement in the field. R.P. earned her PSW Certificate in February of 2013.  

 

[21] Based on her testimony and the evidence provided at the hearing, I find R.P. is a 

professionally trained and certified PSW. There is no disagreement between the 

parties on this point. The disagreement is with respect to whether she is a 
professional service provider as defined by section 3(7)(e)(iii)(A) of the Schedule. 

The applicant submits that R.P. meets the definition, because she is trained and 

certified to be a PSW and worked as one after the accident. The respondent 

submits she does not meet the definition, because she was never employed as a 

PSW prior to the accident.  

 

[22] The parties provided many cases in support of their positions, mainly from the 

Financial Services Commission of Ontario (FSCO) and the Tribunal. However, I 

am not bound by these decisions and I did not find any of them directly on point. 

Having said that, I am compelled to comment on the Ontario Superior Court case 
of Shawnoo v. Certas Direct Insurance Company (“Shawnoo”)5, which was 

submitted by the respondent. The respondent submits I am bound by this case. 

However, I find Shawnoo can be distinguished from this matter based on the facts.  

 
[23] In Shawnoo, the service provider in question had been retired for three years prior 

to being hired by the applicant. In finding she did not meet the definition of a 

professional service provider under the Schedule, the judge noted there was no 

evidence she was actively seeking employment or likely to receive an offer of 

employment.6 This is not the case in this matter. R.P. is not retired and she was 

actively seeking employment as a PSW at the time of the accident. Furthermore, 

R.P. did go on to obtain employment as a PSW, albeit after the accident. As of the 

hearing, R.P. is still working as a PSW.  

                                                                 
5
 Shawnoo v. Certas Direct Insurance Company, 2014 ONSC 7014 (“Shawnoo”). 

6
 Ibid at para. 53. 
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[24] During the hearing and in its submissions, the respondent emphasized the fact 

that R.P. was not employed as a PSW at the time of the accident and was never 

employed as a PSW until approximately 10 months post-accident. Therefore, the 

Respondent argued R.P. did not meet the definition of a professional service 

provider.  

 

[25] Clause (A) states in the course of “employment, occupation, or profession”. It 

would be a very narrow definition, if the only criterion for clause (A) was 

employment, because that would mean that anyone who was temporarily between 

jobs, or unable to obtain a position in their profession would be ineligible despite 

being professionally qualified. Clearly, on a plain reading of the legislation, the 

inclusion of the words “occupation” and “profession” is an expansion of the criteria 

to be taken into consideration in such an assessment.  

 

[26] Based on the evidence, it is clear R.P. was not employed at the time of the 

accident, so she would not qualify under the term “employment” of clause (A) of 

section 3(7)(e)(iii). This does not automatically disentitle her from qualifying as a 

professional service provider. The question that must be answered is whether or 

not R.P. is a professional service provider by occupation or profession? Whether 

or not R.P. is a professional service provider will turn on this. 

 

Was R.P. ordinarily engaged in her profession as a PSW, but for the accident? 
 

[27] With respect to the term “profession”, I find the plain meaning of that word is a 

vocation with specialized training and/or certification. One does not necessarily 

need to be employed in order to have a profession. For example, in order to be a 

lawyer in Ontario, one must hold a law degree, complete the licensing process and 

pass the bar exams. Once an individual is called to the bar that individual is a 

lawyer by profession and is licensed to practice law in Ontario. If the individual is 

unable to find a job, but continues to actively seek employment as a lawyer, does 

the individual then cease to be a lawyer even though they are licensed and trained 

as one? I would think not. 

 

[28] An individual’s profession is not dependent on whether or not they are employed. It 

is dependent on whether or not the individual has the training, competency, any 

required professional/regulatory certification and whether or not they are actively 

trying to obtain employment in that profession. Practically speaking, can they do 

the job? Actively seeking employment is important, because if the individual stops 

seeking employment in their profession, they are no longer “ordinarily engaged in” 

that profession.  
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[29] The phrase “ordinarily engaged in” must be read in context with the rest of the 

section. “Ordinarily engaged in” can include employment, but that cannot be the 

exclusive meaning of the phrase given the section’s wording also includes 

profession and occupation. Broadly speaking, “ordinarily engaged in” a profession 

can also include training, the professional licensing or regulatory certification 

process and actively seeking employment. Basically, if the individual is taking 

steps to become employed in a profession, they are “ordinarily engaged in” that 

profession. 

 

[30] In this matter, R.P. was trained and certified as a PSW, but she had not yet 

obtained her first position as a PSW at the time of the accident. The respondent 

argued based on the current evidence produced, R.P. was not actively searching 

for a job as a PSW. The respondent submits that R.P. has not adduced evidence 

of her active job search, especially in the year prior to the accident. The 

respondent pointed out the large gaps of time in between the e-mails R.P. sent to 

potential employers.  

 

[31] During her testimony, R.P. explained that other than the e-mails, she also cold 

called potential employers and dropped off physical copies of her resume. She 

explained she was “not very good with computers”, so she utilised other means of 

job searching. Furthermore, R.P. explained she did not have copies of every e-

mail she sent, only some of them. I accept R.P.’s evidence as I find her to be 

credible and I find her explanation plausible. R.P. cannot be expected to have a 

perfect record of her job search activities, especially, because at the time she was 

conducting her job search, she did not know that her son would be involved in an 

accident requiring these records. No one is able to predict the future. To expect an 

individual would have a complete record of their activities years pre-accident would 

create too high a burden.  

 

[32] I find R.P. was actively searching for a position as a PSW prior to the accident. On 

page 74 of Exhibit 17, there is an e-mail dated November 20, 2013 from R.P. to 

“admin@nhihealthcare.com” attaching her resume. On page 77, there is another 

e-mail dated January 28, 2014 to “admin@nhihealthcare.com”, which appears to 

show R.P. inquiring about PSW positions and attaching her resume. It is NHI 

Healthcare that ultimately hired R.P. as a PSW in August 2016 and she is still 

employed with them. The evidence shows it took R.P. years of cold calling and e-

mails to obtain her first position as a PSW.  

 

[33] The applicant also submitted the ONCA decision of Monks v. ING8 in which the 

ONCA rejected a narrow interpretation of the phrase “incurred” and confirmed that 

a broader interpretation is consistent with the policy objective of the Schedule, 

which is ensuring accident victims receive benefits to which they are entitled.9  

                                                                 
7
 The applicant’s Document Brief (“Exhibit 1”) 

8
 Monks v. ING, 2008 ONCA 269 (“Monks”).  

9
 Ibid at paras. 49-51.  
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[34] It would run contrary to the consumer protection objective and the broad 

interpretation of the Schedule, if a catastrophically injured child was prevented 

from being cared for by his own mother, who is a trained and certified PSW, just 

because his mother was unable to obtain employment as PSW prior to the 

accident. An applicant should not be penalized for something completely out of his 

control. R.P. should not be prevented from caring for her son due to her inability to 
obtain employment, despite her best efforts, especially when the Schedule does 

not expressly require her to be employed prior to the accident.  

 

[35] I find R.P. is a professional service provider by profession, because she was a 

trained and certified PSW who was actively seeking employment as a PSW prior 

to the accident, which she did obtain subsequent to the accident. She is currently 

working as a PSW, so there is no reason why she should not qualify as a 

professional service provider. To make any other finding would lead to an absurd 

result. If R.P. had been employed by another individual who was at arm’s length to 

provide attendant care, she would certainly qualify as a professional service 

provider even if it was her first job as a PSW.  

 

[36] There is nothing in the Schedule that mandates a professional service provider 

must have prior experience. If the applicant had hired another professional PSW 

without any familial connection and that PSW had no prior experience, the 

respondent would still have to pay that PSW at the professional rate. The fact that 

R.P. is caring for her own son does not have any bearing on her status as a 

professional PSW. For the reasons outlined above, I find R.P. is a professional 
service provider as defined by the Schedule. 

 

Is R.P. required to prove an economic loss?   

 

[37] I have already found professional service providers can be family members. I have 

also found professional service providers are not required to sustain an economic 

loss in order to satisfy the definition of incurred. Since I found R.P. is a 

professional service provider, she is not required to prove an economic loss. 

 

[38] Since I found R.P. qualified as a professional service provider prior to the accident, 

R.P. is not required to prove an economic loss from the date of the accident 

onward.  

  

20
17

 C
an

LI
I 7

69
17

 (
O

N
 L

A
T

)



9 
 

 
 

CONCLUSION  

 

[39] For the reasons outlined above, I find R.P. is a professional service provider 
qualified to provide attendant care services to her son as defined by the Schedule. 

Therefore, she is not required to prove an economic loss and may charge for her 

services at the professional rate.   

 

 

Released:  October 31, 2017 

 

_____________________________ 

Anna Truong, Adjudicator 
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